Omgeving

Zeeland is letterlijk een landje in de zee. Een archipel, verbonden door bruggen, tunnels en dammen. Elk Zeeuws ‘eiland’ heeft zijn eigen kenmerken, maar Walcheren heeft toch wel bijzondere charme. Hier is van oudsher de provinciehoofdstad gevestigd, waardoor het ook in cultureel opzicht veel te bieden heeft. Je vindt op Walcheren een unieke mix van landelijke rust en stadse gezelligheid. Zin om eropuit te gaan? Wij hebben hier alvast wat tips op een rijtje gezet…

Middelburg

Provinciehoofdstad Middelburg staat bol van de historie. Rijke koopvaarders lieten hier in het VOC-tijdperk statige huizen bouwen en die zijn nog steeds te bewonderen. De achtkantige Lange Jan torent met zijn vergulde kroon hoog boven het centrum uit. Wie niet terugschrikt voor 207 traptreden, wordt beloond met een schitterend uitzicht. In de straatjes rondom de markt zijn talloze winkels, boetieks en galeries te vinden. Ruim voldoende voor een dagje slenterplezier. 

De Manteling en Oranjezon

Tussen Domburg en Oostkapelle ligt het bosgebied De Manteling, dat met zijn knoestige, oude bomen beschutting biedt aan een serie landgoederen. Aan de rand van het bos ligt Westhove, een middeleeuws kasteel, compleet met torentjes en slotgracht. De eikenbossen van De Manteling gaan geleidelijk over in het duingebied van Oranjezon. Vooral in de herfst, als de bessen in het duinstruweel oranje kleuren, doet dit gebied zijn naam eer aan. 

Veere en het Veerse Meer

In dit stadje op zakformaat dwaal je langs prachtige geveltjes en door steegjes met kinderkopjes. Het slanke torentje van het stadhuis vormt een schril contrast met de robuuste toren van de Grote Kerk. Deze kolos lijkt buiten proporties, maar ooit was Veere een belangrijke havenstad. Deze zeearm naar Veere werd in 1961 afgedamd, waardoor het Veerse Meer ontstond. Tientallen plezierjachtjes houden nu de maritieme bedrijvigheid in stand.

De boulevard van Vlissingen

Geen bezoek aan Vlissingen, zonder even over de boulevard te flaneren. Grote zeeschepen trekken hier op een steenworp afstand voorbij. Op de kop van de boulevard staat de beroemdste zeeheld uit de geschiedenis: Michiel de Ruyter. Ooit monsterde hij aan op een schip van de rijke redersfamilie Lampsins. De schepen zijn vergaan, maar hun huis staat er nog steeds en biedt nu onderdak aan het Zeeuws Maritiem MuZEEum.

Badplaats Domburg

Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Al in 1837 verrees het eerste badpaviljoen in de duinen. In de schaduw van de veranda genoten adellijke gasten van de frisse zeelucht. Zij werden in hun kielzog gevolgd door kunstenaars als Toorop en Mondriaan. Zo groeide een eenvoudig boerendorp uit tot een ware kunstenaarskolonie. Het centrum is helemaal van deze tijd, maar heeft nog steeds een bijzonder sfeertje.

De Zeeuwse Paalhoofden

De stranden in Zeeland worden onderbroken door rijen markante paalhoofden. Van Vlissingen tot Vrouwenpolder telt Walcheren ongeveer 100.000 van zulke palen. Ze fungeren als golfbrekers voor het soms woelige water van de Noordzee en de Westerschelde. De knoestige, met pokken begroeide palen werden in 2005 door de Provincie Zeeland erkend als cultureel erfgoed. En terecht, want het zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde objecten van Zeeland. 

De dijk van Westkapelle

De kracht van de wind ervaar je nergens beter dan op de dijk van Westkapelle. Maar op een stille zomerdag zie je ook nergens mooier de zon in de zee zakken. Achter de robuuste zeedijk van Westkapelle schuilen indringende verhalen. Over Noormannen en schipbreuken, bombardementen en overstromingen. Bij Museum Het Polderhuis kom je alles te weten over de roerige geschiedenis van het dijkdorp. Beklim ook de markante vuurtoren voor een fenomenaal uitzicht over het eiland Walcheren…

Wandelen over de duintoppen

Walcheren wordt omsloten door een smalle duinenrij. Tussen Oostkapelle en Vlissingen is dwars door de duinen een schitterend wandelpad aangelegd. Vaak volgt het pad precies de duinkam en dat levert schitterende vergezichten op. Valkenisse is een echte kuitenbijter, daar zijn de duinen het hoogst en steilst.

Meer informatie over musea en attracties? Zoek en boek uw activiteit via dagattractieszeeland.nl.